Therapietraject

De weg naar heling

Seksueel misbruik slaat diepe wonden in lichaam, geest en ziel. Het veroorzaakt een diepgaand trauma dat ons raakt tot in de kern van ons bestaan. Het geheim van het misbruik is ondraaglijk zwaar. Het staat als een muur tussen jou en je omgeving. Schuld, schaamte en eenzaamheid worden constante begeleiders op je levensweg.

Ik help jou bij het verwerken van dit trauma, zodat je lijf en je leven weer van jou worden. Samen gaan we door het geheim, de schuld en de schaamte heen. Na dit traject sta je sterker in het leven. Je kunt je grenzen aangeven en voor jezelf opkomen. Je voelt meer zelfliefde, vreugde en verbinding met anderen.

Wat kun je verwachten van het therapietraject?

Verwerken van seksueel trauma

Het verwerken van seksueel trauma is een lange en uitdagende weg. In therapie gaan wij een stuk van deze weg samen. Hierbij komen de kernthema’s van seksueel trauma aan bod:

  • Het misbruik zelf, wat jou aan is gedaan

  • Het vroegkinderlijke trauma dat hierdoor is ontstaan

  • De familie (als het misbruik binnen de familie is gepleegd)

  • De tegenstrijdige gevoelens voor de dader (je kunt haat en liefde tegelijk voelen)

  • Diepe gevoelens van schuld en schaamte

  • Het ondraaglijke geheim en de bevrijding daarvan

  • De problemen met seks en seksualiteit die uit misbruik voort zijn gekomen

  • Problemen in de relatie die als gevolg van seksueel misbruik ontstaan

  • Het gevecht met de eigen zelfwaarde en het gevoel dat je alleen mag bestaan als je iemand anders van dienst bent.

Ervaren van heling

Het verwerken van seksueel misbruik is helend. Het is een proces dat leidt tot inzicht, bevrijding en zelfliefde. Tijdens dit proces zul je ervaren dat:

  • Het niet jouw schuld was, maar dat de schuld volledig en uitsluitend bij de dader ligt

  • Jij de schaamte van de dader draagt en deze niet verder hoeft te dragen

  • Jij een zelfstandig bestaansrecht heeft en niet mee hoeft te gaan in de wensen en angsten van je familie

  • Je lijf en je seksualiteit van jou zijn en deze niet in de dienst van de dader of je partner staan

  • Jij je grenzen kunt aangeven en voor jezelf kunt opkomen.

  • Jij waardevol bent zoals je bent, je hoeft je waarde niet te verdienen

  • Jij de bepalende kracht in je leven kunt zijn

Door seksueel misbruik te verwerken kom je in verbinding met jezelf. Deze verbinding is jaren geleden doorbroken en wordt nu weer hersteld. Jouw leven wordt weer van jou.

Heling na seksueel misbruik is mogelijk, ook als het nu nog onmogelijk lijkt.

“Wie als volwassene met diepe ongeziene wonden uit de kindertijd komt, heeft een therapeut nodig die tot in de verste donkere hoeken van je ziel aan je zijde mee naar binnen kan reizen.

Ik gun iedere lotgenoot Mirjams warme veiligheid, deskundigheid, verfijnde expertise en verbindingskracht op het pad van traumaverwerking.”

José Al - Auteur “Het bevuilde nest”

Is dit herkenbaar voor jou?

Je leeft in een overlevingsstand. Deze uit zich door aanpassing aan je omgeving. Je zorgt veel voor anderen. Je helpt waar je kan. Je stelt jezelf op de laatste plaats. Pas als je uitgeput bent, mag je rusten.

Als je je grenzen aangeeft, kun je overspoeld worden door schuldgevoelens. Er ontstaan verlammende discussies in je hoofd of het echt wel okay is om gehoor te geven aan je eigen behoeften.

Vaak draag je het geheim van het misbruik als jaren met je mee. Een geheim dat te groot en te zwaar is om te dragen. Het geheim staat als een muur tussen jou en je omgeving. Je voelt je eenzaam.

In het dagelijkse leven kun je ineens intense angst voelen. Traumatische herinneringen kunnen omhoog komen. Je kunt je onveilig voelen in je eigen huis en in je eigen bed.

Je twijfelt aan je eigen waarneming. “Ik moet me niet zo aanstellen. Het was vast niet zo erg. Misschien was het helemaal geen misbruik. Heb ik het niet zelf uitgelokt?”

Je kunt diepe gevoelens van schuld en schaamte ervaren. Je denkt dat jij schuld bent aan wat je is overkomen en je schaamt je daarvoor. Je probeert het weg te stoppen, zodat je er niet aan hoeft te denken. Verdriet en somberheid komen vaak in je op.

Je voelt verwarring rondom seksualiteit. Ben ik hetero-, homo- of biseksueel? Ben ik echt wel een vrouw? Wil ik seks? En zo ja, wat wil ik dan? Mag ik überhaupt een eigen wil hebben? Je kunt opwinding en walging tegelijk voelen.

In liefdesrelaties ben je ermee bezig om je partner tevreden te stellen. Het kan zijn dat je bij partners terecht komt die jou slecht behandelen, manipuleren en/of gewelddadig zijn.

Seks kan verschillende kanten opgaan. Misschien wil je helemaal geen seks. Het liefst nooit meer. Misschien heb je juist veel seks met veel verschillende partners. Misschien zoek je situaties op die lijken op misbruik. Misschien heb je alleen seks om je partner tevreden te stellen.

Je hebt last van psychische klachten: herbelevingen, angst, depressie, verwarring, dissociatie, nachtmerries, negatief zelf- en lichaamsbeeld, eetstoornissen.

Je hebt last van lichamelijke klachten: buikpijn, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid, flauwvallen, maag- en darmklachten, tandenknarsen, spanning in je bekkenbodem, vermoeidheid en vaak ziek zijn.

Je bent bij verschillende specialisten in behandeling geweest, maar het heeft niet geholpen.

Het is nooit te laat om seksueel trauma te verwerken. Ook als het misbruik lang geleden is gepleegd.

Ervaringen

Praktische informatie

Wat krijg je:

Therapietraject met 10 sessies van 1 uur.

  • Het traject is afgestemd op jouw persoonlijke behoeften en volgt jouw helingsproces.

  • Professionele begeleiding en methodiek die gespecialiseerd zijn op het verwerken van seksueel trauma.

  • De 10 sessies bestaan uit het intakegesprek en 8 sessies voor traumaverwerking. De laatste sessie is en een afsluitsessie waarin we samen terugkijken op de weg die bent gegaan en de stappen die je kunt nemen in de toekomst.

Wanneer kun je starten:

  • Binnen 2 weken.

Wat kost het:

Het tarief voor het therapietraject is €1450.

  • Het tarief is inclusief 21% btw.

  • Mijn aanbod wordt niet vergoed door zorgverzekeraars.

  • Betalen in termijnen is mogelijk.

Vrijgevestigde therapeut:

Traumaseksuologie is een alternatieve vorm van therapie. Ik ben vrijgevestigde therapeut buiten de reguliere gezondheidszorg.

Help! Ik twijfel nog.

Ik begrijp dat je twijfelt. De keuze voor een therapietraject kan een grote stap zijn. Daarom werken we op de volgende manier:

  • We plannen samen een intakegesprek.

  • Tijdens het intakegesprek kun je mij vertellen over wat jou is overkomen en ik kan je laten zien hoe ik jou kan helpen.

  • Na het intakegesprek laat je alles even bezinken. Het is belangrijk dat je je thuis voelt bij mij op de praktijk en dat het goed voelt om het traject te gaan volgen.

  • Als je besluit om het traject te volgen, gaan we door naar het traject.

  • Als je besluit om het traject niet te volgen, betaal je alleen voor de intake.

  • Het tarief voor het intakegesprek is 165 Euro. Als je na de intake doorgaat naar het traject wordt dit verrekend met het tarief van het traject.

Mijn commitment:

Ik ben een toegewijde, gespecialiseerde en deskundige therapeut. Ik begeleid jou stap voor stap op de weg naar heling. We volgen jouw proces op jouw tempo.

Over mij

Hi, ik ben Mirjam Hachem, PhD. Ik ben gespecialiseerd op het begeleiden van vrouwen die seksueel misbruik mee hebben gemaakt.

Ik sta voor een zachte en liefdevolle benadering bij het verwerken van seksueel trauma. Verbinding en vertrouwen staan centraal. Ik werk met grote zorgvuldigheid en deskundigheid.

In 2019 ben ik mijn praktijk voor sekstherapie gestart. Daarna heb ik de opleiding traumaseksuologie gevolgd bij het Excetra Expertise Centrum voor Traumaseksuologie. Sinds 2023 begeleid ik uitsluitend overlevers van seksueel misbruik.

  • Het is heel normaal dat je spanning voelt bij het aanmelden voor het traject. Het betekent namelijk dat je de stap neemt om je trauma te confronteren en in aanraking te komen met herinneringen en belevenissen die misschien al jaren weg hebt gestopt. Als je ervoor kiest om in therapie te gaan, dan kies je ook ervoor om dit niet langer te doen. Je kiest ervoor om je bewust te worden van wat je mee hebt gemaakt en de uitwerkingen die het op je leven heeft gehad.

    In het begin voelt het spannend om dit te doen. In de loop van het traject wordt de spanning minder en komt er steeds meer een gevoel van bevrijding.

  • Ja dat kan ik. Dit komt omdat ik specialistische hulp aanbied die voor het verwerken van seksueel trauma ontwikkeld is. Ik gebruik dus geen algemene methode die ik dan ook toepas op seksueel trauma. Algemene methodes voor traumaverwerking, zijn vaaks maar deels effectief bij het verwerken van seksueel trauma.

    Het kan zijn dat eerdere trajecten hertraumatiserend waren voor jou. Het kan zijn dat je in eerdere trajecten niet over het misbruik mocht praten of het misbruik niet serieus werd genomen. Tijdens dit traject gaan wij juist over het misbruik praten. We gaan het misbruik en de gevolgen daarvan serieus nemen. We kijken naar de schade die het misbruik in je leven heeft aangericht. Dan beginnen we met de verwerking. Stap voor stap. Op jouw tempo.

  • Seksueel trauma is een diepgaand trauma en de weg naar heling is lang. Vaak duurt het meerdere jaren voordat seksueel trauma volledig is verwerkt. Dit is onder andere afhankelijk van de mate van vroegkinderlijke traumatisering die je hebt ervaren. Bij chronische vroegkinderlijke traumatisering en seksueel misbruik in het gezin, kan de helingsweg levenslang zijn.

    In dit traject gaan wij een stuk van deze weg samen.

    Hierbij gaan wij door de meest belangrijke thema’s heen die spelen bij seksueel trauma. Dit zijn onder andere:

    Het misbruik zelf, dus wat jou aan is gedaan. Het geheim dat je draagt. Gevoelens van schuld en schaamte. De relatie met de dader en de tegenstrijdige gevoelens die je voor de dader kunt hebben. Problemen met seks en seksualiteit die voort zijn gekomen uit het misbruik.

    Door met deze thema’s te werken ervaar jij op al deze vlakken heling en bevrijding. Dat betekent niet noodzakelijk dat het trauma geheel weg is en het misbruik geheel verwerkt, maar wel dat je grote en belangrijke stappen vooruit hebt gemaakt. Hierna sta je sterker in het leven en kun je de volgende stappen aangaan.

  • Nee. Mijn diensten worden niet vergoed door zorgverzekeraars. Ik ben vrijgevestigde therapeut in de alternatieve zorg en de methodes waarmee ik werk worden niet vergoed.

  • Ja, het intakegesprek is een betaalde sessie. Als je na het intakegesprek ervoor kiest om door te gaan met het traject, dan telt het intakegesprek als de eerste sessie van het traject. De kosten voor het intakegesprek worden dan verrekend met de kosten voor het traject.

  • Voor het intakegesprek krijg je één factuur.

    Het traject kun je in termijnen betalen als je dat fijn vindt. Je kunt dan in twee of drie termijnen betalen. Je krijgt de facturen voorafgaand aan de sessies.

  • Het maakt niet uit of je alleen vage of zelfs helemaal geen herinneringen hebt aan het misbruik. Vaak komen deze in de loop van het traject vanzelf weer naar voren. Het struggelen met herinneringen is normaal bij seksueel trauma. Dit komt omdat de psyche de herinneringen aan het misbruik verdringt om jou te beschermen. De herinneringen kunnen vaak pas dan weer toegelaten worden als deze in een veilige setting kunnen worden verwerkt. In therapie creëren wij zo’n veilige setting.

    Belangrijk: Het is niet mogelijk dat jij dingen gaat herinneren die niet gebeurt zijn. Het is ook niet mogelijk dat ik jouw herinneringen of belevenissen aan kan praten die niet waar zijn. Het idee van false herinneringen dat vaak opkomt in de context van seksueel misbruik is een mythe.

    Hoeveel van de herinneringen teruggehaald kunnen worden zullen we in de loop van het traject zien. Soms is het niet meer mogelijk om bewuste herinneringen terug te halen. Dit is vooraal het geval als het misbruik heel vroeg is gepleegd voor het tweede levensja

  • Ja, absoluut. Seksueel misbruik komt nooit alleen. Wanneer het misbruik binnen de familie is gepleegd, dan spelen emotionele verwaarlozing en wegkijken altijd een rol. Vaak heb je dan ook andere vormen van psychische en fysieke geweld mee gemaakt. Als je seksueel misbruik binnen een relatie mee hebt gemaakt, dan speelt ook daar een sfeer van psychische en vaak fysieke geweld. Dit hangt allemaal samen en daarom nemen dit ook allemaal mee in het traject.

  • Ja dat kan! Als je in de loop van het traject merkt dat je graag langer door wilt gaan , dan kun je het traject verlengen. Verlengen kan per 5 sessies.

  • Het is niet mogelijk om het traject online te volgen. Tijdens het therapietraject werken wij met opstellingen en psychodrama. Dat betekent dat wij situaties, gevoelens en relaties uitbeelden in de ruimte. Dit doen wij met verschillende attributen, zoals stoelen en kussens. Deze manier van werken is alleen op locatie mogelijk.

    Daarom vinden alle trajecten plaats in mijn praktijk in Barneveld.

  • Nee, ik werk niet in de GGZ. Traumaseksuologie is een alternatieve vorm van therapie. Ik ben Ik ben vrijgevestigde therapeut buiten de reguliere gezondheidszorg. Dat betekent dat ik geen onderdeel ben van de GGZ. Ik ben ook geen onderdeel van het BIG-register.

Veel gestelde vragen

Je bent van harte welkom!