
Herstel in verbinding
Herstel in Verbinding is een anonieme online groepssessie, speciaal ontwikkeld voor vrouwen die seksueel misbruik hebben ervaren.
Seksueel misbruik slaat diepe wonden in lichaam, geest en ziel. Door deze wonden ontstaan levensvragen en levensthema’s die steeds weer terugkeren op jouw levenspad. Denk hierbij aan vertrouwen, eenzaamheid of je relatie met eten. Soms lijkt de herhaling wel eindeloos.
Bij Herstel in Verbinding focussen we iedere sessie op één van deze levensthema’s. Voorafgaand aan de sessie kun je een vraag uit je eigen leven insturen. Voor iedere sessie maak ik een uniek programma dat afgestemd is op het thema en de vragen van de deelnemers.
De 2e editie vindt plaats op 30 mei 2025 om 14.00 uur. Het thema is Lichaamsgerichte Therapie voor Seksueel Trauma
Wat kun je verwachten van Herstel in Verbinding?
Begeleiding door een ervaren expert en empathische therapeut.
Focus op één thema per sessie, zoals vertrouwen, eenzaamheid, angst, intimiteit of dissociatie.
Beter begrijpen wat er in jouw leven gebeurt en hoe je ermee om kunt gaan.
Inzichten, antwoorden en handvatten om verder te komen in jouw herstelproces.
Lichaamsgerichte oefeningen die je kunt meenemen in je dagelijks leven.
De mogelijkheid om anoniem deel te nemen, zodat je je volledig comfortabel voelt.
Een veilige omgeving waarin jouw stem (anoniem) gehoord mag worden.
Tijdens de sessie ben ik de enige die zichtbaar is via de camera en microfoon. Als deelnemer gebruik je de groepschat om vragen te stellen en ervaringen te delen. In de chat gebruik je alleen je voornaam.
Op deze manier kun je anoniem blijven, maar toch betrokken zijn.
Welkom bij de 2e editie van
Herstel in Verbinding
Het thema van deze editie is:
Lichaamsgerichte therapie voor seksueel trauma
Wanneer je seksueel misbruik mee hebt gemaakt, kun je je lichaam ervaren als een plek van angst, schaamte, bevriezing en vervreemding. Je kunt je constant gespannen en tegelijkertijd oververmoeid voelen. Het kan moeilijk zijn om naar je lichaam te kijken omdat je jezelf schaamtevol en lelijk ervaart. Je bewegingen kunnen houterig en moeizaam aanvoelen. Je hebt vaak het gevoel dat je lichaam niet van jou is. Er is een afstand tussen jou en je lichaam. Je weet niet hoe je die afstand kunt overbruggen. De voorstelling om je lichaam te bewonen kan diepe angst oproepen. Het kan veiliger voelen om van je lichaam verwijderd te zijn.
Tijdens deze sessie gaan we in op de lichamelijke gevolgen van seksueel misbruik en de traumatisering van de relatie tussen jou en jouw lichaam.
Met inzichten en oefeningen vanuit de lichaamsgerichte therapie zetten we samen de eerste stappen om de verbinding met jouw lichaam te herstellen.
Ik kijk ernaar uit om je ontmoeten.
Praktische informatie
Datum: 30 mei 2025
Tijd: 14:00 tot 16:00 uur.
De deelname kost €50.
De groepsgrootte is max. 25 deelnemers.
Je ontvangt een link waarmee je kunt deelnemen aan de sessie.
Na het voltooien van je aanmelding wordt je doorgestuurd naar een pagina waarop je je vraag kunt insturen.
Gebaseerd op de vragen die jullie insturen, maak ik een uniek programma dat afgestemd is op jullie vragen en behoeften.
Zodra het programma klaar is, ontvang je het persoonlijk in je inbox.
Is dit herkenbaar voor jou?
Thuisloos in je eigen lichaam
Het is niet mogelijk om volledig aanwezig te zijn in je lichaam, niet mogelijk om je lichaam te bewonen. Tegelijkertijd ben je aan je lichaam gebonden. Dit creëert een gevoel van thuisloosheid in je eigen lichaam.
Onveiligheid in je lichaam
Je lichaam voelt als een onveilige plek. Het is niet mogelijk om hier te zijn. Hier zijn dingen gebeurd die jij niet wilde. Dingen die jou pijn hebben gedaan. Dingen waarvoor je je schaamt.
Schaamte over je lichaam
Je ervaart je lichaam als schaamtevol. Je kunt je lichaam als vies, lelijk en onwaardig ervaren. Je wilt liever niet naar je lichaam kijken en bent bang voor de blikken van anderen. Je voelt je snel bekeken.
Angst en spanning in je lichaam
Je voelt onrust in je lichaam, je spieren zijn gespannen en je ademhaling zit hoog. Je ervaart spanning in je nek, schouders, buik en bekken. Je hebt vaak last van je maag en darm.
Vervreemding van je lichaam
Je voelt je verwijderd van je lichaam. Het is alsof er een onzichtbare muur is tussen jou en je lichaam. Je hebt vaak het gevoel dat je lichaam niet van jou is. Je wilt verbinding maken met je lichaam, maar je weet niet hoe. Het voelt vaak alsof je lichaam niet van jou is.
Moeite om je lichaam waar te nemen
Vaak voel je de signalen van je lichaam niet. Soms ga je uren door zonder te eten voordat je merkt dat je honger hebt. Ineens voel je je intens moe en merk je dat je veel te lang bezig bent geweest.
Pijn en vermoeidheid
Je hebt chronische pijnklachten, je hebt een auto-immuunziekte die gepaard gaat met gewrichts- en/of spierpijn, of je bent gediagnosticeerd met SOLK. Je voelt je constant vermoeid.
Bewegen voelt onveilig
Soms kun je je bewegingen niet goed controleren. Je bewegingen voelen stijf en houterig. Je moet opletten dat je je niet stoot, valt of uitglijdt. Een vrije beweging kan angst oproepen.
Je ervaart je lichaam als lustobject
Je voelt je verplicht om de ander seksueel te plezieren. Het kan voelen alsof je lichaam hiervoor bedoeld is en de ander daar recht op heeft. Je lichaam is niet van jou, maar in dienst van de ander.
Mijn lichaam heeft mij verraden
Misschien heb je tijdens het misbruik lichamelijke sensaties (zoals opwinding of orgasme) ervaren die je als schaamtevol ervaart. Misschien heb je het gevoel dat je lichaam "mee heeft gedaan". Misschien ben je bevroren en voel je hier veel veroordeling over. Weet dat dit normale reactie zijn tijdens seksueel misbruik.
Je kunt de relatie met je lichaam herstellen.
Stap voor stap.
“Wie als volwassene met diepe ongeziene wonden uit de kindertijd komt, heeft een therapeut nodig die tot in de verste donkere hoeken van je ziel aan je zijde mee naar binnen kan reizen.
Ik gun iedere lotgenoot Mirjams warme veiligheid, deskundigheid, verfijnde expertise en verbindingskracht op het pad van traumaverwerking.”
José Al - Auteur “Het bevuilde nest”
Praktische informatie: aanmelden en deelnemen
-
1. Aanmelden
Meld je aan via het knopje hieronder.
Tijdens het aanmelden moet je één keer je adres aangeven. Dit is nodig voor het opmaken van de factuur die je zult ontvangen.
-
2. Vraag insturen
Nadat de betaling voltooid is, opent een pagina op mijn website waarop je jouw vraag kunt insturen.
Het insturen van de vragen verloopt anoniem. Ik kan niet zien wie welke vraag ingestuurd heeft.
-
3. Deelnemen
Log op de dag van de sessie in met de toegangslink.
Jij neemt deel zonder camera en microfoon, en kunt jouw ervaringen of vragen delen via de chat. In de chat gebruik je alleen je voornaam.
-
4. Privacy
Jouw privacy is gegarandeerd.
Alleen ik weet wie er aanwezig zijn. Je identiteit wordt niet met anderen gedeeld.
Kun je je hierin vinden?
Misschien valt het je op dat je constant alert bent en je je nooit echt veilig voelt. Je hebt moeite met het herkennen en aangeven van je eigen grenzen.
Je kampt met gevoelens van schuld en schaamte. Ineens word je overspoeld door diep verdriet. Soms lijkt er geen einde aan deze gevoelens te komen.
Je voelt je steeds weer in conflict met je lichaam. Misschien voel je zelfs afkeer tegen je lichaam. Eten komt als thema steeds weer terug.
In de loop van je leven merk je dat je steeds meer lichamelijke klachten krijgt. Vooral pijn en vermoeidheid worden onderdeel van het dagelijks leven.
Je hebt het idee dat je je niet zo moet aanstellen en dat je vooral harder je best moet doen.
Je merkt dat je dissocieert op je werk en doet je best om het niet te laten merken. Je bent bang om bekeken en beoordeeld te worden.
Je vraagt je af of je wel welkom bent bij anderen, of je er echt mag zijn zoals je bent. In vriendschappen en relaties voel je je wantrouwend en heb je altijd een plan B. Je kunt intense eenzaamheid ervaren.
Seksualiteit is verwarrend. Misschien wil je het liefst nooit meer seks. Misschien heb je seks met veel verschillende partners. Misschien heb je alleen seks om je partner tevreden te stellen.
Je hebt last van psychische klachten. Intense angst en depressieve episodes blijven zich herhalen. De herhaling van dezelfde levensthema’s kan je een gevoel van uitzichtloosheid geven.
Dan is Herstel in Verbinding voor jou.
Over mij
Ik ben therapeut voor seksueel trauma en gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen die seksueel misbruik, verkrachting en andere vormen van seksueel geweld mee hebben gemaakt.
In 2019 ben ik mijn praktijk voor sekstherapie gestart. In januari 2022 ben ik mijn specialisatie in seksueel trauma begonnen bij het Excetra Expertise Centrum voor Traumaseksuologie.
Einde 2023 heb ik mijn opleiding afgerond met het certificaat Traumaseksuoloog BE. Sindsdien begeleid ik uitsluitend overlevers van seksueel geweld.
Ontdek de kracht van verbinding.
-
De deelname kost €50.
De kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
-
De deelname bij Herstel in Verbinding is niet vrijblijvend. Als je je aanmeldt, ga je ook een verplichting aan. Het is belangrijk om deze verplichting serieus te nemen.
Om deze reden bied ik geen terugbetaling aan.
Je kunt het vergelijken met een concert. Wanneer je een kaartje koopt voor een concert, ga je de verplichting aan om naar het concert te gaan. Je kunt je kaartje na aankoop niet meer teruggeven. Bij Herstel in Verbinding geldt hetzelfde principe.
Mocht je niet meer kunnen komen, dan kun je iemand anders in plaats van jou laten deelnemen. Het is belangrijk dat je mij hier van tevoren over informeert, zodat ik hiermee rekening kan houden, tijdens de sessie.
-
Nee. Ik ben vrijgevestigde therapeut in de alternatieve zorg. Mijn diensten worden niet vergoed door zorgverzekeraars.
-
Nee. Iedere link is bestemt voor één persoon. Je kunt jouw link dus niet met meerdere personen delen.
-
Ja! Het is helemaal okay als je liever niets wilt vertellen. Je bent van harte welkom om te luisteren.
-
Het insturen van vragen en thema's is vrijwillig.
Jouw vragen zijn van harte welkom. Mocht je liever geen vraag willen insturen, dan is dat helemaal okay.
-
Nee. Tijdens het consult ben alleen ik via de webcam te zien. Als deelneemster heb je geen webcam en geen microfoon nodig. Tijdens het consult communiceren we via een groepschat.
-
Nee. Tijdens het aanmelden geef je je naam, adres en e-mailadres op.
Herstel in Verbinding is een betaalde dienst. Voor jouw deelname ontvang je een factuur. Jouw naam en adres zijn noodzakelijk voor het opmaken van de factuur.
-
Als je het gevoel hebt dat het online groepsconsult te veel voor jou is, dan is het beter om niet deel te nemen.
Om deel te kunnen nemen, is het noodzakelijk dat je tijdens en na de sessie goed voor jezelf kunt zorgen.